8 pași pentru pregătirea mașinii de primăvară
8 pași pentru pregătirea mașinii de primăvară
Sezonul rece s-a încheiat și deja ne-am bucurat de primele ieșiri în natură, iar asta înseamnă că vom fom folosi tot mai des mașina ca mijloc de deplasare rapidă. Pentru un drum fără surprize neplăcute, avem câteva sfaturi care să vă transforme autovehiculul în cel mai de încredere partener.
1. Schimbați anvelopele
Pentru că urmează perioada de vacanțe, concedii și alte plimbări mai lungi cu mașina, anvelopele sunt esențiale pentru un drum lin. Este nevoie să schimbați anvelopele atunci când temperatura depășește +7 grade Celsius. Montați anvelopele de vară într-un service specializat, echilibrați-le și verificați presiunea chiar și în roata de rezervă. Nivelul necorespunzător al presiunii în pneuri contribuie la creșterea consumului de combustibil. Depozitați cauciucurile de iarnă într-un spațiu special amenajat. Dacă aveți anvelope cu tot cu jante (ceea ce este de preferat), depozitați-le culcate, dacă se poate două câte două. O altă variantă ar fi să le prindeți de perete, suspendate complet.
2. Spălați bine autovehiculul
Este recomandat ca cel puțin la finalul sezonului rece să apelați la o spălătorie dotată cu sistem de spălare a șasiului. Acest lucru va ajuta la eliminarea reziduurilor sau a sărurilor care au fost împrăștiate pe șosele în timpul iernii. Sarea poate accelera procesul de ruginire a caroseriei și poate afecta vopseaua.
3. Scăpați de obiectele care nu vă mai trebuie
Îndepărtați lopata de zăpadă, lanțurile, spray-ul pentru dezghețat, mănușile groase, racleta și orice alt obiect nefolositor din portbagaj. Veți constata că aveți mai mult spațiu de depozitare pe care să-l folosiți pentru bagajele de vacanță.
Notă: dacă mai aveți lichid de spălat parbrizul pentru iarnă, puteți să-l folositi până la epuizare
4. Igienizați instalația de răcire
Pentru sănătatea dumneavoastră și a pasagerilor, este recomandat să faceți o curățare a instalației de răcire, precum și o reîmprospătare a antigelului și a apei distilate. Contaminarea lichidului duce, în timp, la degradarea garniturilor sau a termostatului. Dacă este necesar, schimbați și filtrul dezumidificator.
5. Înlocuiți fluidele
Este ideal să schimbați lichidul de frână o dată la trei ani. Uleiul de motor și filtrul de ulei se schimbă periodic, fie după un anumit timp, fie după un anumit număr de kilometri parcurși. Dacă pe timpul iernii mașina a fost folosită la drumuri lungi și a parcurs mulți kilometri, atunci este indicat să schimbați atât uleiul, cât și filtrul. Pentru sezonul cald este recomandat un ulei cu o vâscozitate mai ridicată. Specialiștii Star Lubricants vă pot da detalii despre ce tip de uleiuri să folosi în sezonul cald în cadrul Materom Customer Days, expoziția de piese auto ce se desfășoară în perioada 31 martie – 1 aprilie 2017 la Sala Expo a hotelului Imperial Inn din Târgu-Mureș. De asemenea, Star Lubricants va fi prezentă în acest weekend și la Raliul Brașovului.
6. Schimbați ștergătoarele
Gerul și condițiile de iarnă afectează buna funcționare a ștergătoarelor. Ele se pot uza din cauza temperaturilor foarte scăzute, așa că fie se crapă, fie se rup sau își pierd elasticitatea. Un set nou de ștergatoare va face față ploilor de vară care vor veni.
7. Verificati trenul de rulare și unghiul de fugă
Gropile, bucățile de gheață și rularea uniformă au un mare impact asupra trenului de rulare și a unghiului de fugă. Verificați dacă acestea sunt în stare bună pentru a nu amplifica pagubele și pentru a evita crearea altora noi.
8. Lustruiți caroseria
Experții recomandă lustruirea caroseriei după sezonul rece cu ceară specială. Zgârieturile fine de pe timpul iernii ar putea dispărea, iar mașina-și va recăpăta luciul.
Nu în ultimul rând, bujiile uzate sau defecte pot crește consumul de combustibil. Verificați și plăcuțele de frână, bucșele, articulațiile și alte elemente de suspensie. Ca toate detaliile să fie obervate și să nu apară vreo surpriză neplăcută, vă recomandăm să vă faceți o programare la un service autorizat.