Trenduri în agricultură - previziuni despre evoluția agriculturii în următorii ani
Trenduri în agricultură - previziuni despre evoluția agriculturii în următorii ani
Din cauza populației în continuă creștere, cererea pentru alimente este din ce în ce mai mare, dar terenul disponibil pentru agricultură este același sau chiar mai puțin. În încercarea de-a maximiza producția, inginerii agronomi au început să utilizeze tot mai mult tehnologia. Se preconizează că-n următorii ani, tehnologia va permite fermierilor să obțină producții record, dar să și minimizeze pierderile în același timp. Roboții autonomi și semi-autonomi, precum și utilajele complet automatizate, vor lua încet locul oamenilor și vor executa operațiuni agricole extrem de rapid, îmbunătățind astfel eficiența, randamentul și productivitatea culturilor.
Prototipuri ale unor utilaje agricole inteligente
Recent, un nou concept de tractor a fost dezvăluit în Statele Unite de către CNH Industrial, lider mondial în industria de echipamente agricole. Compania a prezentat un tractor 100% autonom, independent, care nu are nevoie de șofer și care poate fi folosit chiar și 24 de ore din 24. Acest nou concept de utilaj are o interfață controlabilă, ușor de programat, ce permite însămânțarea, plantarea, cultivarea și alte operațiuni agricole. Utilajul este dotat cu un software personalizat, camere video, senzori și sistem GPS. Astfel, agricultorul poate chiar urmări live, dintr-un birou, cum lucrează utilajul singur pe câmp sau poate munci în paralel într-un tractor clasic. El are nevoie de o simplă consolă sub forma unei tablete, cu ajutorul căreia controlează tractorul autonom, setându-i și monitorizându-i parametrii de funcționare.
Există și alți producători și distribuitori de echipamente agricole, precum compania americană AGCO, care anunță automatizarea utilajelor mai mici pentru a evita compactarea solul sub greutatea mașinilor. În prezent, AGCO testează roboți de dimeniuni reduse, care să facă aceleași operațiuni precum utilajele masive, însă cu o investiție financiară mai mică din partea agricultorului.
Tehnologie versus om
Costurile tot mai ridicate cu mâna de lucru din agicultură, dar și prețurile tot mai accesibile ale tehnologiei de ultimă generație, demonstrează că agricultura automatizată, robotizată este foarte aproape de realitate. Accesibilitatea tehnologiei va conduce spre o agricultură în care omul va fi tot mai puțin solicitat. Practic, toate costurile pentru o mașină semi-automată sau automată ar putea ajunge la același nivel cu cele legate de plata forței de muncă, iar asta va împinge marii agricultori să opteze pentru utilajele inteligente. Și cum tehnologia avansează galopant și lubrifianții țin pasul cu inovațiile. Orice utilaj agricol, indiferent de complexitatea tehnologiilor integrate, are nevoie de întreținere, iar lubrifianții joacă un rol esențial în prelungirea vieții unui motor, precum și în creșterea eficienței utilajelor în timpul folosirii.
Giganții de la Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, estimează că progresul în tehnologia agricolă – inclusiv vehiculele autonome, roboții, dronele, sistemele de irigații, fertilizare sau plantare – ar putea crește productivitatea fermelor cu mai mult de 70% pâna în anul 2050.
În viitor, astfel de tehnologii avansate vor putea fi integrate în întreaga flotă de utilaje a agricultorilor. Deocamdată există doar utilaje-prototip, însă experții se așteaptă ca din anul 2020 să vedem în SUA primele astfel de utilaje inteligente la lucru. Așadar, în următorii 10 ani, agricultura așa cum o știm astăzi, va dispărea.