Sfaturi utile pentru cumpărarea unei mașini second hand
Sfaturi utile pentru cumpărarea unei mașini second hand
Segmentul mașinilor la mâna a doua atrage atenția multora dintre cei care se află în căutarea unei mașini, fie că vorbim de prima mașină sau nu. Principalul motiv pentru care multă lume optează pentru această variantă îl reprezintă prețul mult mai accesibil. Această variantă nu este și cea mai sigură opțiune, deoarece o mașină uzată poate prezenta defecte majore, deseori prea puțin vizibile la o primă inspecție.
Există câteva aspecte esențiale care pot indica starea tehnică a unei mașini second-hand și care trebuie considerare înainte de a lua orice decizie.
Le puteți verifica cu ajutorul listei de mai jos:
- Existența unei cărți de service completată periodic
- Numărul proprietarilor anteriori
- Dacă seria de șasiu de pe caroserie corespunde cu cea din cartea tehnică
- Data ultimei inspecții tehnice periodice
Cum verificam km reali a unei masini?
Un alt aspect foarte important este verificarea numărului de kilometri. Atenție foarte mare la "negustorii de automobile" și verificați de 2 ori numărul REAL de kilometri rulați de o mașină înainte de a o cumpăra.
În medie (și depinzând de utilizarea acesteia), în România, o mașină parcurge aproximativ 12.000 -15.000 km/ anual, așadar cu un calcul simplu puteți determina o valoare estimativă a numărului de km în funcție de vechimea mașinii. De exemplu, o mașină cu vechime de peste 10 ani, dar care are sub 100.000 km rulați ar trebui să vă ridice niște semne de întrebare.
Pe lângă alte elemente care vă pot semnala numărul real de kilometri (precum uzura volanului sau a centurii de siguranță), cel mai sigur mod de a verifica acest aspect este prin verificarea mașinii într-un service autorizat.
Verificarea caroseriei - mai mult decât o simplă privire
Mulți cumpărători se rezumă la o simplă privire când vine vorba de inspecția caroseriei, însă de cele mai multe ori nu este suficient. Verificați existența zonelor cu bule sau a valurilor de vopsea. Acestea pot indica faptul că mașina a fost revopsită.
Pe lângă eventualele defecte ale caroseriei, care sunt vizibile mai ușor, există câteva elemente care trebuie să vă atragă atenția atunci când inspectați o mașină. Acestea sunt:
- Istoricul reparațiilor - în funcție de câte reparații a suferit un automobil, vă puteți da seama dacă veți avea de investit în viitor în automobil sau nu. Cereți detalii și puneți la îndoială orice proprietar care spune că automobilul nu a suferit reparații în timp.
- Uleiul de motor - este esențial să știți când a fost schimbat uleiul ultima oară. Acest lucru este ușor de făcut dacă există o carte de service completată periodic și corect.
- Kit-ul de distribuție - întrebați când a fost schimbat ultima dată și cereți factura sau alte documente doveditoare. Cureaua de distribuție este o componentă care se uzează mai des și poate indica probleme majore ale întregului motor.
- Partea electrică - majoritatea automobilelor puse în vânzare în zilele noastre au o mulțime de componente electrice. Asigurați-vă că acestea funcționează corect și că nu există potențiali consumatori inutili ai bateriei.
- Starea sistemului de evacuare - verificați dacă există un sunet neobișnuit și dacă toba de eșapament scoate fum.
- Uzura anvelopelor - nu este necesar ca un automobil second-hand să aibă anvelope noi, însă starea lor vă poate da câteva indicii legate de condițiile de condus și de uzura la care a fost deja supus automobilul.
- Comportamentul mașinii în mers - cel mai bun test este cel realizat de dumneavoastră. Un test drive vă va ajuta să vedeți cum se comportă mașina, dacă există sunete anormale, dacă pedalele funcționează normal și multe altele. Chiar dacă nu sunteți un șofer experimentat, cereți unui prieten apropiat să vă însoțească, însă nu luați decizia fără a conduce puțin mașina respectivă.
De asemenea, pentru a vă asigura că mașina dumneavoastră consumă mai puțin combustibil, vedeți care sunt cele mai sănătoase obiceiuri pentru un consum optim al mașinii dumneavoastră.
Automobilele second-hand sunt, în opinia majorității șoferilor, investiții mai bune decât automobilele noi. Chiar și așa, există riscul de a pierde mulți bani dacă nu oferiți suficientă atenție detaliilor atunci când bateți palma cu vânzătorul. Pentru a vă asigura că urmează să cumpărați un automobil de calitate, cu un consum de combustibil cât mai redus și care nu este predispus la defecțiuni serioase, fiți atent la elementele de mai sus.