Obiceiuri sănătoase pentru reducerea consumului de carburant
Obiceiuri sănătoase pentru reducerea consumului de carburant
Aveți prostul obicei de a schimba uleiul mașinii dumneavoastră în ultimul moment? Conduceți automobilul cu aceleași anvelope pe toată durata anului? Acestea sunt două dintre obiceiurile care pot cauza un consum de combustibil mult mai ridicat, însă există și altele la care probabil nu v-ați gândit.
Există o mulțime de factori care pot influența consumul de combustibil. Începând de la statul pe loc cu motorul pornit, până la ascultatul muzicii la un volum ridicat, există o mulțime de obiceiuri care pot contribui la creșterea consumului de combustibil.
Obiceiuri sănătoase pentru scăderea consumului de combustibil
Formarea unor obiceiuri „sănătoase” pentru automobilul dumneavoastră poate reduce considerabil consumul de combustibil, dar poate crește și durabilitatea mașinii. De aceea, este important să țineți cont de următoarele:
Presiunea din anvelope – atunci când conduceți pe o distanță mare fără să verificați presiunea din anvelope, este foarte probabil ca aceasta să scadă semnificativ, iar rezistența la înaintare să fie mai mare. Astfel, se va consuma o cantitate mai mare de combustibil. Verificați presiunea din pneuri o dată la câteva zile dacă vă deplasați cu mașina zilnic. Dacă nu folosiți mașina mai mult timp, înainte de un drum lung, faceți o vizită la benzinării sau la cea mai apropiată vulcanizare ca să vă asigurați că presiunea în avelope este cea optimă.
Nu lăsați motorul pornit atunci când staționați – dacă trebuie să stați pe loc mai mult de un minut, este recomandat să opriți motorul, pentru a nu consuma combustibil în mod inutil. De asemenea, atunci când porniți mașina dimineața, nu este nevoie să o lăsați să se încălzească mai mult de 1 minut.
Controlați greutatea mașinii în mod eficient – încercați să nu îngreunați automobilul pe care îl conduceți dacă nu este cu adevărat nevoie. Goliți portbagajul de obiectele grele inutile și îndepărtați portbagajul exterior dacă nu aveți nevoie de el în timpul călătoriei. Făcând acest lucru veți păstra proprietățile aerodimanice ale mașinii, permițându-i să se deplaseze mai rapid, fără să consume neapărat mai mult combustibil.
Nu accelerați excesiv cu motorul la rece – dacă tocmai ați pornit de pe loc și vă grăbiți să ajungeți undeva, încercați să evitați accelerarea agresivă, întrucât motorul va consuma foarte mult combustibil în această situație.
Folosiți uleiul de motor potrivit nevoilor mașinii dumneavoastră – folosirea unor uleiuri nepotrivite, cu o vâscozitate prea scăzută, poate conduce la un consum ridicat de combustibil. Este foarte important ca întregul mecanism să fie lubrifiat corect, motiv pentru care este recomandată folosirea uleiurilor sintetice de calitate superioară, așa cum sunt uleiurile Mobil 1, disponibile în România prin intermediul distribuitorului autorizat Star Lubricants.
Planificați-vă călătoria și evitați orele de vârf – un consum mult mai scăzut de combustibil poate fi obținut și dacă vă planificați călătoria din timp, făcându-vă o traiectorie bine stabilită. Astfel, nu veți pierde timp și combustibil pe rute greșite. Totodată, planificarea folosind diverse aplicații mobile vă poate ajuta să evitați rutele aglomerate.
Nu amânați inspecția tehnică periodică – schimbarea uleiului, a filtrelor și detectarea posibilelor probleme ale automobilului dumneavoastră vă pot ajuta să economisiți o mulțime de bani. Un comportament proactiv vă va ajuta să aveți un consum optim și un automobil lipsit de probleme tehnice.
Parcați mașina la umbră – chiar dacă probabil nu v-ați gândit niciodată la acest aspect, parcarea la umbră vă poate ajuta să economisiți combustibil. Atunci când mașina stă la soare, va avea nevoie de mult mai multă putere pentru a răci motorul și interiorul mașinii dacă folosiți aer condiționat. Parcând mașina la umbră veți evita consumul inutil.
Urmați sfaturile de mai sus pentru a reduce consumul de combustibil al mașinii și a avea un comportament preventiv. Amintiți-vă! Condusul economic vă va ajuta nu doar să economisiți bani, dar și să mențineți sănătatea motorului și a întregului autovehicul pentru o perioadă mai lungă de timp.
Doriți să aflați mai multe sfaturi despre condusul economic? Vedeți 10 trucuri simple care vă învață să conduceți economic, indiferent că aveți un motor pe benzină sau unul diesel, pe motorină.