Sfaturi utile pentru întreținerea mașinii personale
Sfaturi utile pentru întreținerea mașinii personale
Întreținerea automobilului este o activitate obligatorie pe care trebuie să o realizați în mod regulat dacă doriți să creșteți performanța acesteia. De asemenea, dacă vă doriți ca mașina dumneavoastră să aibă viață lungă, lipsită de incidente prea dese, atunci trebuie să luați în serios procesul de îngrijire auto.
Atunci când vine vorba despre întreținere, există revizii tehnice pe care trebuie să le realizați în mod frecvent și care vă ajută să circulați în siguranță, dar și să protejați automobilul împotriva uzurii premature. Totodată, există și revizii care nu trebuie să fie efectuate săptămânal sau lunar, însă sunt necesare o dată pe an sau chiar mai rar. Mai mult decât atât, mentenanța mașinii are un efect pozitiv și asupra aspectului acesteia.
Pentru a vă asigura că faceți tot ce este necesar pentru ca mașina personală să aibă un consum optim de combustibil, să fie durabilă și să vă ofere un transport sigur, vedeți mai jos câteva sfaturi utile pe care trebuie să le luați în considerare:
1. Spălarea regulată și uscarea
Dacă sunteți o persoană foarte ocupată, cu siguranță că spălarea mașinii personale nu este întotdeauna o prioritate. Cu toate acestea, aspectul ei este foarte important pentru prima impresie pe care o veți face, iar modul în care o veți îngriji se va reflecta în durabilitatea vopselei, a tablăriei și a accesoriilor exterioare.
Atunci când cosmetica auto este realizată în mod eficient, vopseaua își păstrează prospețimea și frumusețea pentru mai mult timp, rugina întârzie să se instaleze pe tablărie, iar piesele auto care sunt expuse la reziduri și praf vor funcționa mai bine pentru o perioadă mai îndelungată.
Fie că alegeți să o spălați și să o uscați chiar dumneavoastră sau preferați să o lăsați pe mâinile profesioniștilor, nu uitați să faceți asta o dată pe saptămână sau cel mult o dată la două săptămâni.
2. Verificarea presiunii din anvelope
Este foarte important ca presiunea din anvelope să respecte parametrii menționați în cartea mașinii pentru a obține aderența necesară condițiilor de drum, pentru a întârzia uzura acestora, dar și pentru a obține accelerarea și viteza de frânare dorită.
Verificați presiunea din anvelope o dată pe saptămână în cazul în care vă deplasați cu mașina personală în fiecare zi. O altă variantă este verificarea de fiecare dată când alimentați, întrucât majoritatea stațiilor sunt prevăzute și cu astfel de echipamente. Dacă circulați mai rar cu mașina și în special la drumuri lungi, verificați presiunea din anvelope înainte de fiecare pornire.
3. Uleiul pentru motor
Verificarea uleiului pentru motor este un comportament foarte important care are un impact major în procesul de mentenanță a mașinii personale. Această verificare ar trebui să aibă loc pe o suprafață dreaptă, cu motorul oprit și, de preferat, rece. Fiecare mașină este echipată cu o tijă metalică, cunoscută sub denumirea de jojă, unde este indicat nivelul minim și maxim al uleiului. Prin simpla extragere a tijei din recipientul uleiului de motor, puteți observa dacă este necesară completarea acestuia sau nu.
În acest fel puteți verifica și culoarea uleiului de motor de calitate care indică nivelul de ardere al acestuia. Dacă are o culoare închisă, cel mai probabil este în mare parte ars deja și este nevoie de înlocuirea lui cât mai rapid. În caz contrar, dacă este transparent și clar, calitatea lui este încă bună. Atunci când verificați uleiul este bine să acordați atenție și potențialelor scurgeri, care, dacă sunt descoperite la timp, vă pot salva de probleme ulterioare.
4. Verificarea lichidului de răcire
Răcirea motorului trebuie să aibă loc în mod corespunzător pentru ca mașina personală să funcționeze în parametri normali. Lichidul de răcire este cunoscut și ca și antigel și este depozitat de obicei într-un recipient aproape transparent, prin care se poate vedea cu claritate nivelul lichidului. Acesta trebuie să fie completat regulat pentru a preveni supraîncălzirea motorului.
5. Verificarea lichidului pentru transmisie
La fel ca și în cazul uleiului de motor, lichidul pentru transmisie poate fi verificat cu ajutorul unei joje și trebuie să fie completat în mod regulat, în special atunci când culoarea lui nu mai este clară, ci devine roz sau maro închis. Această verificare se realizează cu motorul oprit și cu frâna de mână trasă.
Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când vă faceți un plan de verificare regulată a mașinii personale. Țineți cont de acestea pentru a vă bucura de performanțe ridicate și de o mașină care merge ca unsă o perioadă mare de timp, fără să aveți costuri de întreținere prea ridicate.
Câștigă combustibil gratuit pentru un an* cu Mobil 1
În perioada 1 iulie - 31 august 2016 Star Lubricants, importator și distribuitor autorizat Mobil în România de peste 20 de ani, vă invită să participați la cel mai tare concurs al verii. Achiziția unui produs Mobil cu eticheta Star Lubricants vă poate aduce marele premiu - un card pre-plătit în valoare de 2000 de euro, care poate fi folosit la alimentarea cu carburant. Mai multe detalii despre concurs puteți afla aici.
Produsele participante la promoție sunt:
- Mobil 1 New Life 0W-40 (1L și 4L)
- Mobil 1 ESP Formula 5W-30 (1L și 4L)
- Mobil 1 ESP 0W-40 (1L și 4L)
- Mobil 1 Peak Life 5W-50 (1L și 4L)
- Mobil 1 Advanced Fuel Economy 0W-20 (1L și 4L)
- Mobil 1 Fuel Economy 0W-30 (1L și 4L)
* Premiul constă într-un card de credit pre-plătit în valoare de 2.000€ în lei. Înscrierea în concurs este deschisă până în data de 31.08.2016