5 pași simpli ca să dezăpeziți mașina rapid și fără prea multe bătăi de cap
5 pași simpli ca să dezăpeziți mașina rapid și fără prea multe bătăi de cap
Anotimpul rece aduce cu sine una dintre cele mai mari bătăi de cap pentru șoferi: zăpada. Este cu adevărat o surpriză neplăcută să vă găsiți mașina acoperită de zăpadă în parcare după o ninsoare abundentă. Iar dacă sunteți grăbit, cu atât mai mult.
Aproape fiecare șofer are o tehnică (mai eficientă sau mai puțin eficientă) ca să-și dezăpezească mașina, însă oricare ați alege-o, niciodată nu plecați la drum cu mașina dezăpezită doar parțial pentru a nu atenta la siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.
Pentru a vă ajuta să treceți mai ușor peste momentele în care mașina este acoperită de zăpadă, vedeți mai jos 5 pași simpli pe care echipa Star Lubricants îi recomandă ca să nu fiți nevoit să petreceți prea mult timp în frig, în jurul mașinii acoperite cu zăpadă.
1. Deblocați ușa șoferului
Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să încercați să deblocați ușa șoferului. Dați la o parte zăpada de pe ușă, inclusiv de pe îmbinările acesteia cu caroseria. În cazul în care portiera șoferului este blocată din cauza înghețării încuietorii, nu o forțați, ci încercați să intrați pe o altă ușă.
De asemenea, ar fi bine să aveți la îndemână un spray sau o soluție de dezghețare a încuietorilor. Acestea vă pot salva din situația în care nu puteți deschide mașina din cauza temperaturilor foarte scăzute.
2. Porniți mașina pentru a se încălzi
Odată deschisă mașina, porniți motorul și dezaburirea pentru a încălzi interiorul mașinii. Pentru a încălzi mai repede interiorul este bine să comutați sistemul de climatizare pe modul "recirculare" pentru a folosi aerul din mașină, care treptat devine tot mai cald.
În mod normal nu ar trebui să fie probleme în cazul pornirii motorului la rece dacă folosiți un lubrifiant sintetic din gama Mobil 1. Acesta va începe să circule imediat în interiorul componentelor motorului pentru a le proteja chiar și la temperaturi negative.
3. Curățați zăpada de pe mașină
În timp ce mașina se încălzește, începeți și curățați zăpada de pe mașină. Aici aveți grijă ce ustensile folosiți. Cel mai bine ar fi să utilizați o perie specială pentru zăpadă și să evitați ustensilele de plastic precum fărașe sau lopeți pentru că riscați să zgâriați caroseria și geamurile. De asemenea, evitați folosirea unei mături din paie deoarece majoritatea au în componență și fire de sârmă, care la fel vor zgâria caroseria.
Chiar dacă sunteți grăbit, nu uitați să dați jos și zăpada de pe plafonul mașinii pentru că altfel riscați să vă treziți cu ea pe parbriz în timpul mersului.
Unii șoferi aleg să curețe inclusiv gheața de pe caroserie cu o racletă sau folosind alte ustensile, însă această operațiunie nu este indicată pentru că produce zgârieturi fine care afectează vopseaua. Cel mai bine este să lăsați gheața la locul ei, pentru că aceasta va cădea singură pe parcurs datorită încălzirii interiorului mașinii.
4. Dezghețați parbrizul
Pentru mașinile dotate cu încălzire prin parbriz, acest pas este mult mai ușor. Însă dacă nu aveți norocul acesta, cel mai probabil datorită încălzirii mașinii, deja și geamurile au început să se dezghețe. Totuși, ca să grăbiți acest fenomen puteți folosi soluții speciale (spray pentru dezghețarea parbrizului, lichide de parbriz pentru iarnă).
Regula principală de care trebuie să țineți cont este să nu forțați ștergătoarele până ce parbrizul nu este dezghețat complet.
De asemenea, nu porniți la drum niciodată cu parbrizul înghețat în speranța că se va dezgheța pe parcurs pentru că vizibilitatea și așa redusă pe timp de iarnă va fi accentuată de un parbriz doar pe jumătate dezghețat.
5. Curățați stopurile și farurile de zăpadă
Mulți șoferi uită de acest lucru esențial, mai ales pe timp de iarnă, când vizibilitatea este mai scăzută. Înainte să plecați de pe loc, nu neglijați curățarea zăpezii și a gheții de pe faruri și stopuri ca să vă asigurați că sunteți văzut și de ceilalți participanți la trafic. Ca să le curățați mai ușor, puteți porni farurile pentru a se încălzi.
În final, curățați și numerele de înmatriculare ca să nu riscați să primiți o amendă.
Odată ce ați urmat cei 5 pași de mai sus, mașina dumneavoastră ar trebui să fie gata de drum. Pentru a vă asigura că ajungeți cu bine la destinație, vedeți aici și câteva sfaturi utile care vă vor ajuta să conduceți în siguranță pe timp de iarnă.