5 probleme frecvente care pot apărea în cazul lubrifierii sistemelor hidraulice
5 probleme frecvente care pot apărea în cazul lubrifierii sistemelor hidraulice
Industria materialelor plastice este sursa unei varietăți foarte mari de produse. Sub-sectoare precum industria ambalajelor, industria constructoare de mașini, industria de construcții și cea producătoare de consumabile și electronice sunt printre cele mai importante "consumatoare" de materiale plastice.
Există o multitudine de metode industriale de a produce materiale plastice (turnare prin injecție, extrudare și suflare) și indiferent de metoda aleasă eficiența hidraulică este un punct cheie pentru creșterea productivității.
Un lubrifiant hidraulic precum este Mobil DTE 10 Excel, distribuit în România prin intermediul Star Lubricants, vă ajută să atingeți eficiența hidraulică. Totuși apariția unor probleme când vine vorba de lubrifiere este inevitabilă, mai ales din cauza condițiilor dificile de operare specifice industriei materialelor plastice. Vedeți mai jos 5 probleme frecvente care pot apărea în cazul lubrifierii unui sistem hidraulic din echipamentele folosite în industria maselor plastice, care sunt cauzele acestora și cum să le abordați.
1. Contaminarea uleiului
Cea mai frecventă sursă de contaminare a uleiului este murdăria care poate intra în rezervor. În acest sens, asigurați-vă că filtrele de ulei și de aer și garniturile de etanșare nu prezintă defecțiuni sau semne de uzură. De asemenea, depozitați întotdeauna uleiul industrial în medii curate, în recipiente închise și marcate corespunzător.
Pe lângă murdărie, există și alte tipuri de contaminanți precum cei descriși aici. Pentru a vă asigura că sistemul hidraulic funcționează la capacitate maximă, controlul contaminării ar trebui să fie o parte importantă a strategiei dumneavoastră proactive de întreținere a echipamentelor industriale.
2. Uleiul este alb sau tulbure
Dacă uleiul capătă un aspect tulbure sau o culoare albă înseamnă că există aer, apă sau alt fluid amestecat cu acesta. Apariția bulelor de aer în uleiul hidraulic duce la erodarea componentelor pompei de ulei. De asemenea, aceasta este una dintre cauzele care duc la oxidarea uleiului și degradarea acestuia.
Apa sau alt lichid nedorit în sistem poate accelera fenomenul de coroziune al echipamentului. Acesta duce la defecțiuni ale sigiliilor, cauzând pierderi de ulei și, implicit, uzura accelerată.
Urmați sfaturile de la punctul 1 pentru a proteja lubrifiantul industrial folosit de contaminare. De asemenea, echipa Star Lubricants în colaborare cu ExxonMobil vă pune la dispoziție programul de analiză Signum - un program conceput de ExxonMobil pentru a oferi utilizatorilor analize de ulei detaliate ce raportează trendul stării echipamentului, al lubrifiantului și al contaminanților din echipamentele industriale.
3. Supraîncălzirea uleiului
În general, temperatura uleiurilor hidraulice nu trebuie să depășească 60° C. O temperatură a uleiului foarte ridicată va afecta vâscozitatea acestuia, un ulei mai subțire fiind una dintre cauzele scurgerilor de ulei - un adevărat pericol pentru siguranța angajaților dumneavoastră. De asemenea, o temperatură prea mare a lubrifiantului industrial va accentua și fenomenul de oxidare.
Cauzele principale ale supraîncălzirii uleiului sunt:
- Echipamente uzate - în general uleiul preia căldura de la componentele pe care le lubrifiază, iar o componentă supraîncălzită este un semn clar al unei defecțiuni.
- Folosirea uleiului nepotrivit - uleiul trebuie să aibă o vâscozitate adecvată tipului de echipament pe care trebuie să îl protejeze. Consultați întotdeuna manualul tehnic al echipamentului și alegeți uleiul industrial compatibil cu acesta.
4. Apariția zgomotelor puternice la nivelul pompei hidraulice
Pompele și componentele echipamentelor hidraulice nu produc în mod normal zgomote foarte puternice. Astfel, orice zgomot anormal poate indica o problemă și poate însemna fie că echipamentul este uzat, fie că generează căldură în exces. Principalele cauze ale zgomotului sunt:
- Aerarea
- Uzura unor componente
- Defecțiuni la nivelul sistemului
Asigurați-vă că identificați care este cauza oricărui zgomot anormal și remediați problema de îndată ce apare. Doar așa veți evita defecțiuni grave ce pot afecta productivitatea și eficiența hidraulică a echipamentelor.
5. Oxidarea uleiului
Acest fenomen apare atunci când particulele de oxigen atacă componentele petroliere ale lubrifianților. Oxidarea este accelerată de căldura excesivă, lumina puternică, catalizatorii metalici, precum și de prezența apei sau a contaminanților solizi.
Lubrifianți hidraulici Mobil sunt formulați astfel încât au proprietăți de antioxidare, însă odată cu apariția contaminării, aceste proprietăți își pot pierde din putere. Implementarea unui program de lubrifiere performant vă va ajuta să preîntâmpinați astfel de probleme. Click aici și contactați-ne pentru a discuta cu noi despre programul Star Lubricants de lubrifiere, care vă poate ajuta să anticipați eventualele probleme și să le rezolvați din timp, reducând astfel costurile totale.
Mobil Industrial Round Table 2015 - prima ediție dedicată industriei maselor plastice
Pentru a fi mai aproape de consumatori, în 10 și 11 noiembrie 2015 Star Lubricants va organiza, împreună cu partenerii de la ExxonMobil, o nouă ediție a Mobil Industrial Round Table. Evenimentul se va desfășura în Timișoara (10 noiembrie) și în București (11 noiembrie) și va avea ca subiect "Eficiența Energetică, Curățenia Echipamentelor și Creșterea Productivității în Industria Maselor Plastice." Pentru mai multe detalii despre prima ediție a Mobil Industrial Round Table care va avea în centrul atenției industria maselor plastice, dați click pe imaginea de mai jos.