3 tipuri de contaminanți care afectează echipamentele industriale și cum să îi evitați
3 tipuri de contaminanți care afectează echipamentele industriale și cum să îi evitați
Pierderile cauzate de defecțiunile echipamentelor industriale sunt adesea un rezultat direct al anumitor tipuri de contaminanți, indiferent că e vorba de particule de murdărie, apă, alegerea unui lubrifiant nepotrivit sau o combinație a acestora.
Prin analizele de ulei puteți identifica ce tip de contaminant afectează performanța echipamentelor, aspect extrem de important pentru a putea lua măsurile preventive necesare.
Vedeți mai jos cele mai frecvente 3 tipuri de contaminanți, cum afectează fiecare echipamentul industrial pe care îl dețineți și, cel mai important, cum puteți corecta problemele apărute din cauza acestora.
1. Particulele de praf și murdarie
Acest tip de contaminanți poate provoca daune destul de mari. Formele cele mai frecvente sunt particulele de praf și murdărie, însă la acestea se adaugă și particule metalice rezultate în special în procesele de producție.
Efectul negativ al acestui tip de contaminare este vizibil în special în ceea ce privește uzura echipamentelor, dar în aceeași măsură există posibilitatea ca lubrifiantul industrial să sufere o degradare accentuată.
În cazul echipamentelor ce implică acțiuni de rulare, cum ar fi rulmenții, este favorizată apariția fenomenului de coroziune cauzat de contaminarea cu particule metalice sau de murdărie.
În timp ce degradarea lubrifiantului poate fi cauzată și de alte elemente, este posibil ca acest tip de contaminare abrazivă să afecteze viața lubrifiantului. În acest sens, identificarea acestui tip de uzură se face, în general, prin analize specializate de ulei precum Analiza Signum. Astfel, veți vedea dacă contaminarea s-a făcut din cauza particulelor de murdărie sau de metal și veți reuși să luați măsurile specifice recomandate pentru remedierea problemei.
2. Apa
O altă problemă care poate cauza probleme echipamentelor industriale este apa. Apa, în calitate de contaminant poate fi prezentă în 3 forme: dizolvată, emulsionată și în stare pură.
- Apa dizolvată este prezentă de regulă sub forma umidității și nu cauzează mari probleme, cu excepția cazurilor în care echipamentele necesită un nivel de umiditate foarte scăzut pentru a funcționa la capacitate maximă.
- Apa emulsionată este forma cea mai dăunătoare a contaminării cu apă. Aceasta se produce în momentul în care cantitatea de apă depășește punctul de saturație și a intrat în fluxul de lubrifiere. Cel mai bun semn al acestui tip de contaminare este aspectul tulbure al lubrifiantului, care provine din prezența unor mici picături de apă în cadrul lubrifiantului.
- Apa în stare pură este mai puțin dăunătoare decât apa emulsionată, însă poate crea la rândul ei probleme legate atât de degradarea uleiului, cât și probleme de siguranță în cazul în care apa ajunge în baia de ulei.
Contaminarea cu apă va avea efecte negative asupra echipamentului în special din perspectiva apariției ruginii, acestea devenind principalul element care poate duce la defecțiuni. De asemenea, contaminarea cu apă va duce și la îmbătrânirea prematură a lubrifiantului.
În cele mai multe cazuri, contaminarea apei poate fi observată printr-o inspecție vizuală, însă pentru o măsurătoare mai exactă sau pentru a depista un nivel de contaminare foarte scăzut este nevoie de teste specializate. Acest lucru este recomandat înainte de a lua orice măsură, mai ales în condițiile în care în unele aplicații apa trebuie să fie îndepărtată în mod continuu, iar pătrunderea acesteia în echipament nu poate fi prevenită.
3. Lubrifiantul greșit
Alegerea lubrifiantului incorect poate cauza o mulțime de probleme. Cele mai frecvente includ efectele negative alegerii unui lubrifiant cu o vâscozitate greșită.
De exemplu, un lubrifiant prea vâscos poate duce la înfundarea filtrelor și la apariția acidului ca un produs secundar de degradare, care va afecta iremediabil suprafețele lubrifiate.
Pentru a evita astfel de probleme, respectați întotdeauna recomandările producătorului echipamentului în ceea ce privește proprietățile lubrifianților industriali pe care îi alegeți. Pentru a găsi lubrifiantul industrial marca Mobil potrivit nevoilor dumneavoastră, accesați aici aplicația Looble, disponibilă în România prin intermediul Star Lubricants.
Controlul contaminării este o parte importantă a oricărei strategii proactive de întreținere a echipamentelor industriale. Pentru a vă asigura că echipamentele dumneavoastră funcționează la capacitate maximă, rețineți un lucru important: alegeți întotdeauna lubrifiantul corect în funcție de nevoile echipamentelor dumneavoastră.
Dați click pe imaginea de mai jos și cereți o ofertă personalizată pentru lubrifianți industriali. Un reprezentat Star Lubricants vă va ajuta să faceți cea mai bună alegere.