Cum să conduceți în siguranță pe timp de iarnă?
Cum să conduceți în siguranță pe timp de iarnă?
Sezonul rece vine nu doar cu temperaturi scăzute și cu zăpadă, dar pentru șoferi este unul dintre cele mai solicitante anotimpuri din punct de vedere al condițiilor de trafic. Conducerea pe timp de iarnă dă bătăi de cap în special șoferilor de vehicule comerciale, care trebuie să respecte graficul de circulație indiferent de vremea de afară.
Ca iarna să nu vă dea bătăi de cap, am pregătit o serie de sfaturi utile care să facă conducerea pe timp de iarnă mai puțin dificilă. Trimiteți sfaturile de mai jos șoferilor ce conduc mașinile din flota pe care o dețineți și aceștia vor ajunge cu bine la destinație indiferent de condițiile de drum specifice anotimpului rece.
Pregătirea mașinii pentru iarnă
Așa cum în lunile de toamnă ne pregătim garderoba care să ne protejeze în timpul anotimpului rece, la fel și mașina pe care o conduceți trebuie pregătită pentru temperaturi negative și precipitații (ninsori, lapoviță).
În acest sens vă recomandăm să faceți o vizită în service și să cereți mecanicului dumneavoastră să verifice următoarele lucruri:
- Radiatorul: un radiator care nu funcționează la capacitate maximă va duce la un consum mai mare de combustibil și la o performanță scăzută a mașinii.
- Dotarea cu anvelope de iarnă: pe lângă dotarea cu anvelope de iarnă, asigurați-vă că presiunea din anvelope este corectă. Altfel anvelopele se vor uza mai repede și puterea de tracțiune va scădea.
- Starea bateriei: bateria este cea mai afectată de temperaturile negative din timpul iernii. Pentru a vă asigura că puteți porni mașina în cazul în care bateria s-a descărcat din cauza temperaturii negative, purtați în portbagaj un set de cabluri electrice de calitate.
- Nivelul uleiului de motor: acesta trebuie verificat cel puțin o dată pe lună, indiferent de anotimp. În acest fel veți preîntâmpina problemele cauzate de existența unei cantități insuficiente de ulei care să lubrifieze componentele motorului, aspect care poate duce la daune serioase.
Pe lângă cele 4 lucruri amintite mai sus, există și alte aspecte ce trebuie verificate precum lichidul de parbriz, dar și dotarea cu ustensile specifice anotimpului rece: ustensile și soluții pentru dezghețarea parbrizului și încuietorilor, o lopată mică, un săculeț cu nisip și lanțuri pentru anvelope.
Conducerea preventivă – aliatul numărul 1 al șoferilor
Având în vedere condițiile mai grele de trafic din timpul iernii (drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau precipitații abundente) conducerea preventivă vă poate scăpa de multe probleme. Atenție în special la viteza de deplasare pe drumurile acoperite cu zăpadă și/ sau gheață deoarece tracțiunea și frânarea crește de aproape 12 ori față de un drum uscat. Citiți până la final și veți descoperi o tehnică de oprire pe timp de iarnă pe care să o aplicați pentru a crește siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.
Pe lângă reducerea vitezei, atenție mare la fenomenul de ”gheață neagră”. De multe ori gheața poate fi invizibilă cu ochiul liber. În general, pe timp de iarnă, asfaltul are culoarea gri spre alb. Dacă drumul pe care circulați are o culoare neagră și un aspect lucios, cel mai probabil este acoperit de un strat subțire de gheață (”gheața neagră”). Circulați cu prudență maximă în aceste condiții și evitați frânarea bruscă.
Tehnica Frânării Progresive – opriți în siguranță pe drumuri acoperite de gheață
Atunci când doriți să opriți pe un drum acoperit cu gheață apăsați pedala de frână treptat până simțiți că roțile încep să se blocheze, apoi eliberați-o ușor. Dacă simțiți că începeți să pierdeți controlul direcției, eliberați imediat pedala de frână și restabiliți controlul, după care repetați aceeași manevră.
În plus, când reduceți treapta de viteză, eliberați imediat ambreiaju pentru a lăsa roțile să ruleze corect în treapta de viteză redusă pe care ați ales-o cât mai repede. Dacă țineți ambreiajul prea mult apăsat riscați ca roțile să înceapă să alunece necontrolabil pe gheață.
Secretul tehnicii constă în evitarea blocării roților o perioadă prea mare de timp. De asemenea, cu cât viteza de deplasare este mai mică cu atât tehnica frânării progresive va fi mai eficientă așa că mențineți o viteză de deplasare cât mai mică pentru a evita evenimentele neplăcute.
Sfaturile de mai sus se pot aplica atât șoferilor ce operează flote de vehicule comerciale, cât și șoferilor aflați în trafic la volanul mașinii personale. Aplicați sfaturile de mai sus și iarna aceasta veți conduce fără a fi implicat în evenimente neplăcute.
Și amintiți-vă, așa cum vă protejați iarna cu o haină mai groasă, aveți grijă să oferiți aceeași protecție și motorului. Click pe imaginea de mai jos și și contactați un agent Star Lubricants care să vă îndrume să alegeți un lubrifiant potrivit care să protejeze și pe timp de iarnă mașina pe care o conduceți.